Itula-lattiaviilennys viilentää huoneilman tekemättä lattiasta kylmää

Itulan lattiaviilennys

Optimaaliset sisäolosuhteet ympäri vuoden 

Itula lattialämmitys- ja -viilennysjärjestelmä takaa optimaaliset sisäolosuhteet kaikkina vuodenaikoina pitämällä lattian miellyttävän lämpimänä talvikaudella ja ehkäisemällä asuntojen ylilämpenemistä kesäisin. Viilentäessä järjestelmä viilentää lattian ja sitä kautta huoneilman mukavan viileäksi vesikiertoisen lattialämmityksen lämmityspintoja ja putkistoja hyödyntämällä. Viilennys jakaantuu huonetiloihin tasaisesti, äänettömästi ja vedottomasti, koska viilennysteho perustuu ilmanpuhalluksen sijaan suuriin lattiapinta-aloihin ja pieneen lämpötilaeroon huonelämpötilaan verrattuna. Energia levittyy laajalle alueelle suurten lattiapintojen ansiosta, minkä vuoksi huoneen ja lattiapinnan välinen lämpötilaero voidaan pitää pienenä. Lattia ei tunnu epämiellyttävän kylmältä, vaan sen pintalämpötila pysyy noin 21 asteessa.

Huonekohtainen säätö kosketusnäytöllisellä automatiikalla

Lattiaviilennyssäädin

 

Eri huoneiden erilaisista viilennystarpeista johtuen lattiaviilennystä voidaan säätää huonekohtaisesti helppokäyttöisellä Itula -automatiikalla. Tällöin voidaan viilentää tarpeen mukaan vain osaa huoneista ja esimerkiksi kosteita tiloja voidaan lämmittää myös kesäaikaan, vaikka viilennys olisi käytössä muissa huoneissa. 

 

Huonekohtainen lattiaviilennys tuo muihin järjestelmiin, esimerkiksi yleisesti käytössä olevaan ilmalämpöpumppujäähdytykseen verrattuna miellyttävän tasaisen sekä kustannustehokkaan viilennyksen, sillä ilmalämpöpumpulla yhdestä pisteestä jäähdyttäminen ei takaa tasaista lämpötilaa kaikissa huoneissa ja toisaalta huonekohtaisena aiheuttaa suuret hankintakustannukset.

 

Itula lattialämmitys- ja -viilennysjärjestelmä pitää sisällään pumppuryhmät ja väyläpohjaisen automatiikan mitta-antureineen. Järjestelmä huolehtii sisäolosuhteiden laadusta pitämällä lämpötilat halutuissa arvoissa ympäri vuoden. Lämmitystilanteessa lämmitysvesi jaetaan lattioihin pumppuryhmän lämmitysyhteistä, ja automatiikka pitää menoveden lämpötilan ulkolämpötilakompensoidussa asetusarvossa. Huonelämpötiloja voidaan muuttaa termostaatin käsipyörästä tai vaihtoehtoisesti keskitetysti kosketusnäytöllisestä säätökeskuksesta. 

hc-asema

Viilennystilanteessa viilennysenergiaa siirretään pumppuryhmän siirtimen välit­­­yksellä ja jaetaan lattioihin lämmityksen lattiaputkistoja hyödyntäen. Automatiikka säätää menoveden lämpötilan viilennyksen asetusarvoon, yleensä noin +18 asteeseen. Lattiapintojen lämpötila on noin +21 astetta. Kastepisteen lähestyessä automatiikka nostaa menovettä siten, että kondensiota ei pääse tapahtumaan. Suomen olosuhteissa kastepisteen läheneminen lattiaviilennysjärjestelmässä on harvinaista. Viilennyksessä huonelämpötiloja hallitaan termostaateista tai säätökeskuksesta kuten lämmityskäytössä. 

 

Itula lattialämmitys- ja -viilennysjärjestelmä on saatavissa myös langattomilla termostaateilla. Langattomat termostaatit ovat järkevä ratkaisu esimerkiksi hirsirakennuksessa tai saneerauksessa, kun johdotus ei ole kustannustehokasta tai sitä ei haluta näkyville.

 

 

 

Viilennyksellä täysi hyöty lattialämmitysjärjestelmästä

 

Valitsemalla lattialämmityksen yhteyteen lattiaviilennyksen saadaan pienillä lisäkustannuksilla aikaan merkittävästi kesäajan asumismukavuutta parantava huonekohtainen, tasainen ja vedoton viilennys. Kun lattiaviilennys hyödyntää lattialämmitysjärjestelmän putkistoja lämmityskauden ulkopuolella, lattialämmitysjärjestelmän investoinnille saadaan käyttöä ympäri vuoden. Itula lattialämmitys- ja -viilennysjärjestelmä on kustannustehokas lämmönjakotapa, sillä yhdellä järjestelmällä saadaan aikaiseksi sekä lämmitys- että viilennysjärjestelmä, jonka käyttöikä on pitkä ja huollon tarve vähäinen.

 

Itula lattialämmitys- ja -viilennysjärjestelmä sopii yhteen kaikkien lämpö- ja kylmäenergian tuotantomuotojen kanssa. Järjestelmä soveltuu erinomaisesti omakotitaloihin ja on laajennettavissa myös muun muassa rivi-ja kerrostaloihin sekä muihin rakennuksiin. Lattiaviilennys voidaan asentaa myös jo olemassa olevaan lattialämmitysjärjestelmään jälkiasennuksena, ja se soveltuu käytettäväksi kaikkien lattiamateriaalien kanssa.