Sairaalan lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän suunnittelun haasteet

Tampella 1

Itula on Suomessa merkittävin kattolämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiä sairaalarakentamiseen toimittava yritys. Tällä hetkellä rakenteilla on jo neljäs Pohjola Sairaalan sairaalakohde, jossa lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmänä käytetään ItuGraf-kattosäteilijöitä. Järjestelmälle on kasvava kysyntä sairaalarakentamisessa sen tuomien etujen vuoksi.

Ensimmäinen Pohjola Sairaala otettiin käyttöön vuonna 2013 Helsingissä. Toinen ketjun sairaaloista toimii historiallisissa maisemissa Tammerkosken partaalla. Lähivuosina OP avaa sairaalan Oulussa, Kuopiossa ja Turussa.

Terveellinen ja toimiva sisäilmasto

Hyvällä sisäilmalla on erityisen tärkeä merkitys sairaalaympäristössä. Korkeat hygieniavaatimukset ja erityistilojen tarpeet asettavat ilmanvaihdolle sekä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmälle täysin uusia haasteita esimerkiksi perinteiseen toimitilarakentamiseen verrattuna.

Sairaalaympäristöissä ensiluokkaisen hygieniatason ylläpito on kriteerilistalla yksi tärkeimpiä järjestelmävalintaan vaikuttavia tekijöitä. Sen lisäksi hyvä sisäilma ja huoneolosuhteet edesauttavat potilaiden hyvinvointia ja kuntoutumista, mikä on tietenkin sairaalan ensisijainen tehtävä.

Säteilyjärjestelmä vastaa hygieniavaatimuksiin

Sairaalaympäristössä on minimoitava pölyä ja likaa keräävät elementit. Patterijärjestelmät keräävät epäpuhtauksia ja vaativat henkilökunnalta jatkuvaa puhtaanapitoa. Sileäpintaisiin säteilypaneeleihin epäpuhtaudet eivät kerry, mikä helpottaa myös henkilökunnan työtä.

Perinteisten lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien haasteisiin lukeutuvat edellisen lisäksi veto ja ilmaliike. Liikkuva ilma kuljettaa epäpuhtauksia, pahimmassa tapauksessa järjestelmään kosteuden mukana kerääntynyttä hometta ja bakteereja huoneilmassa.

Tampella 4
tuGraf tarjoaa lääkäreille ja henkilökunnalle ihanteelliset työskentelyolosuhteet sekä potilaille miellyttävät sisäolosuhteet.

 

Suunnittelun haasteet sairaalan erityistiloissa

Sairaalaympäristössä on samanaikaisesti käynnissä hyvin erityyppisiä prosesseja ja toiminnoiltaan täysin toisistaan poikkeavia tiloja. ItuGraf vastaa moniin sairaalakohteiden asettamiin lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja koskeviin haasteisiin. Säteilymenetelmällä saavutetaan ihanteelliset olosuhteet sekä potilaille että henkilökunnalle.

Leikkaussalissa ensiluokkaisella hygienialla ja erinomaisilla työskentelyolosuhteilla, kuten vedottomuudella ja äänettömyydellä on suuri merkitys. Nopeasti reagoiva säteilypaneeli pitää olosuhteet tasaisen miellyttävinä huolimatta kuormituksista ja niiden vaihteluista.

Useamman hengen potilashuoneissa ja esimerkiksi heräämöissä jokaisella potilaalla on yksilöllisiä tarpeita lämpötilaa koskien. Säteilypaneelijärjestelmän ansiosta potilas voi itse helposti määritellä oman potilastilansa lämpötilan paneelikohtaisen termostaatin ja säätölaitteen avulla sen vaikuttamatta tilan muihin potilaisiin.

Eristettävät huoneet sekä ali- ja ylipaineistetut tilat edellyttävät jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmän saumatonta integroitumista ilmanvaihtoon. Säteilymenetelmällä toteutettu lämmitys ja jäähdytys ei vaikuta lainkaan ilman liikkeeseen huonetilassa, joten ilmanvaihto voidaan suunnitella itsenäisenä kokonaisuutena.

Paneelit voidaan toteuttaa tarvittavien mittojen mukaan millä tahansa RAL-värisävyllä, joko sileällä tai perforoidulla pinnalla. Paneeleille on saatavilla valmiit tuotemallit CAD-suunnitteluohjelmiin.

Tampella 2
Paneelit muodostavat esteettisen kokonaisuuden.

 

ItuGraf on energiatehokkuudeltaan erinomainen

Säteilyjärjestelmä on energiatehokkuudeltaan ensiluokkainen. Säästöä perinteisiin järjestelmiin verrattuna saadaan jopa 40 %. Palamattomasta ja korroosiovapaasta materiaalista valmistetut laadukkaat CE-hyväksytyt paneelit sopivat yhteen kaikkien energialähteiden kanssa. ItuGraf kerryttää LEED-pisteitä energiaa ja ympäristöä säästävänä järjestelmänä.

Myös asentajalle vaivaton ratkaisu

ItuGraf integroituu alakattorakenteisiin ja muuhun talotekniikkaan vaivattomasti muodostaen esteettisen kokonaisuuden. Erillisiä ulkoyksiköitä tai esimerkiksi kondenssiviemäröintiä ei tarvita. Järjestelmä on lisäksi lähes huoltovapaa. 

Sairaalakohteissa paneelit asennetaan pääosin integroituna alakattorakenteisiin, sillä se varmistaa parhaan mahdollisen hygienian. Vaihtoehtoisesti asennus on mahdollista myös saarekerakenteina. 

Kotimainen tuotanto ja läheltä tulevat toimitukset takaavat joustavuuden projektin kaikissa vaiheissa. Asennuksiin liittyvä tuki ja tarvittaessa lisätoimitukset on mahdollista saada lyhyelläkin toimitusajalla.