Olipa kerran Itula

Maaliskuussa alkanut taideprojekti jatkaa nyt elämäänsä Olipa kerran Itula -nimeä kantavana taideteoksena. Taiteilija Veera Metso osallisti itulalaisia taideprojektipilottiin, jossa työyhteisön piilossa olevat voimavarat tuodaan näkyviin taiteen keinoin. Haastattelujen kautta taiteilija tunnisti ihmisten erilaisia vahvuuksia ja lopputuloksena syntyi taideteos, joka toimii nyt raikkaana ja piristävänä katseenvangitsijana Itula Oy:n pääkonttorin aulatilassa. Mielenkiintoista teoksessa on myös se, että se on maalattu suoraan ItuGraf-paneelin peltikasetin pintaan. Veeran ideoima Piilosta-projekti on osa Kaakon taiteen koulutusta, jossa saatetaan yhteen yrityksiä ja taiteilijoita.

- Aloitimme yhteistyön Veeran kanssa kirjeen perusteella, jossa Taide ja työelämä -koulutuksen pääkouluttaja Elina Aho kyseli kiinnostustamme tulla mukaan pilotiksi projektiin, jossa työelämän voimavaroja pyritään löytämään ja vapauttamaan taiteen keinoin.  Veera oli mukana Lappeenrannassa järjestetyssä Taide ja työelämä -koulutuksessa, jonka järjestäjänä toimi Kaakon taide ja Taiteen edistämiskeskus. Tartuimme kutsuun, vaikka projektin tavoite ja Veerakin olivat meille ennalta tuntemattomia. Veeran ensitapaamisen positiivisuus loi kuitenkin meihin uskoa, että ajankäyttö voisi tuoda meille jotain uutta ja kokematonta. Loppuraportin lisäksi pilotista syntyisi taideteos, jonka Veera tekisi projektin tuloksena yhdessä hyväksytystä aiheesta, kertoo Itulan hallituksen puheenjohtaja Jukka Itkonen

Veera_haastattelukuvat.jpg

- Sopimuksen mukaan Veera tuli meille maaliskuussa 2019 viikoksi ”haistelemaan” Itulan ilmapiiriä ja tekemisen meininkiä. Haastattelujen lisäksi viesti oli, että jokaisen tulisi jatkaa töitään normaalisti. Veera otettiin hyvin vastaan. Hän oli kiinnostunut Itulan voimavaroista ja haasteista. Henkilöstölle tuli nopeasti tunne, että olemme samassa veneessä ja soudamme samaan suuntaan. Syntyi piirrettyjä henkilökuvia, jotka liimattiin ruokailutilan seinään kaikkien nähtäväksi. Ajanjaksoon sijoittui myös myynti- ja markkinointikoordinaattorimme äitiyslomalle lähdön kahvitilaisuus, johon Veera loitsi musiikillaan hienon ja herkän tunnelman, Itkonen jatkaa. 

Olipa kerran Itula -taideteos paljastettiin 14.6.2019 Itula Oy:n pääkonttorin aulatilassa vau-huudahdusten saattelemana. Luovutustilaisuudessa kuultiin haastattelujen pohjalta Veeran kirjoittama tarina Olipa kerran Itula. Tarina kokosi kauniisti työyhteisön ajatuksia ja Itulan ytimen yhteen. Oli kerran Itula -tarinassa korostuivat muun muassa rohkeus  ja kyky oppia kokemuksen kautta.