Itula Oy laajentaa toimintaansa Ruokolahdella

Mahdollisuuksia on enemmän kuin riskejä

Puntalan teollisuusalueella vajaa kaksi vuotta toiminut Itula Oy siirtää pikkuhiljaa toimintojaan Ruokolahdelle. Vuonna 1990 perustettu LVI­-alan yritys on saanut nimensä perustajiensa sukunimien alkukirjaimista sekä vuonna ­-90 Nuorkauppakamarin lanseeraamasta kampanjasta ”Tässä on Itua”!

Yrittäjä Jukka Itkonen on tyytyväinen, että Itula Oy on pystynyt selättämään jo kaksi lama­-aikaa. Ensimmäinen lama nähtiin heti yrityksen perustamisen jälkeen ja toinen on edelleen Suomenkin olosuhteisiin vaikuttava maailmanlaajuinen laskusuhdanne. Yrittäjän on vaikeassa tilanteessa katsottava eteenpäin, vaikeuksien yli, kuten Itkonen asian luonnehti. Kun Itulan tarvitsemien tarvikkeiden tuonti Euroopasta rupesi takkuamaan, yritys ryhtyi valmistamaan tuotteita itse. Tämän kokoluokan yritys voi ketterästi vaikuttaa tuotantoon kysynnän ja asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Itula Oy:llä on tuotantolaitos Puntalassa, myynti­ ja hallinto Lappeenrannassa sekä myynti­- ja varastotilat Vantaalla. Syksyn aikana Raudustien teollisuushallissa tehdään tarvittavat muutostyöt, jotta koko Lappeenrannan toiminnot voidaan siirtää näihin tiloihin.

– Asiat on tehtävä täällä vartin verran paremmin kuin eteläisessä Suomessa, totesi Itkonen. Ruokolahti ei ole liian kaukana, kuljetukset hoituvat hyvin, toimitilat ovat edullisempia ja täältä on motivoitunutta työväkeä saatavissa. Tällä hetkellä Puntalan hallissa työskentelee 5–10 henkeä tuotantotilanteesta riippuen. Koko yritys työllistää 20 henkeä. Ruokolahti on mieluinen paikka Itkoselle myös siksi, että hän on syntynyt Puumalan puolella, Kannon kämpällä, lähellä Ruokolahden rajaa. Itkonen on hankkinut syntymäkotinsa omistukseensa ja siitä on tullut mieluinen vapaa-­ajanpaikka. Puntalasta on sinne yhtä lyhyt matka kuin kaupunkiasunnosta Lappeenrannasta.

Itula_JukkaItkonen.jpg
Entinen puunjalostukseen rakennettu halli on soveltunut hyvin kokoonpanotyyppiseen tuotantotoimintaan. Kohtuullisen pienin muutoksin työt voitiin saada käyntiin. Edessä on vielä muutostöitä, kun koko hallinto siirtyy Lappeenrannasta Puntalan teollisuusalueelle. Yrittäjä Jukka Itkonen kutsui toukokuussa Ruokolahden yrittäjiä ja kunnan luottamushenkilöitä ja virkamiehiä tutustumaan Itulan toimintaan.

Asiakasräätälöityä tuotantoa

­– Mitään ei tehdä valmiiksi varastoon, luonnehtii Itkonen yrityksen toimintaperiaatetta. Korkeintaan puolivalmisteita löytyy tuotantotilojen hyllyiltä. Tuotanto räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan. Itula Oy tekee Puntalassa kattoon kiinnitettäviä lämpö-­ ja jäähdytyspaneeleita. Paneelit lämmittävät tai jäähdyttävät erilaisia tiloja lämpimän tai kylmän kiertoveden avulla. Paneelit sopivat kaikille energiantuottomuodoille.

Itulan tuotteilla on korkea kotimaisuusaste. Tämä on Jukka Itkosen mukaan yrityksen vahvuus. Paneelien kasetti tulee tällä hetkellä Pohjanmaalta, kupariputki on myös kotimassa valmistettu. Paneelin sydämen muodostaa paisutettu grafiitti, joka tällä hetkellä joudutaan tuomaan ulkomailta.

Itulan referenssiluettelosta löytyvät kattosäteily- ja ­jäähdytyslämmittimien lisäksi muotoiltavat lämpöpatterit, putkistojärjestelmät, lattialämmitys- ja ­viilennysjärjestelmät, venttiilit ja säätölaitteet sekä kotelointijärjestelmät. Itulan tuotteiden käyttö vaatii suunnittelua, joten asiakkaina ovat putkiliikkeet, rakennusliikkeet ja muut toimialan ammattilaiset.

Yrittäjä Jukka Itkonen omaa vankan yrittäjäkokemuksen. Hän on mukana mm. Etelä-Karjalan Hallituspartnereiden toiminnassa. Itkonen korostaa hallituksen merkitystä yrityksen menestystekijänä. Kannattaa käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita. Itula Oy:n hallituksessa on myös edustaja, joka tulee yrityksen ulkopuolelta. Jukka Itkonen korostaa työntekijöiden merkitystä menestystekijänä. Yrityksessä kokoontuu erilaisia tiimejä, joiden ansiosta työntekijöiden ääni tulee kuulluksi päätöksenteossa. ­

– Yrityksessä pidetään myös pari kertaa vuodessa ”hengen kohotus” -tilaisuuksia, jotta tavattaisiin muutoinkin kuin työn merkeissä, kertoo Itkonen.

Katse suunnattu tulevaisuuteen

– Juuri nyt on taloudessa nähtävissä myönteistä virettä ja eteenpäinhän on katsottava. Itula Oy:n suunnitelmissa on vientikaupan käynnistäminen. Uusille urille tekee mieli, mahdollisuuksia on aina enemmän kuin riskejä, jos niin haluaa nähdä, toteaa Jukka Itkonen.

Artikkeli on julkaistu Ruokolahtelainen-lehdessä 2.6.2016.
teksti ja kuva: Airi Ruokonen 

Ota yhteyttä, palvelemme mielellämme!

Mikäli Sinulla on kysyttävää tuotteistamme tai palveluistamme, täytä lomake ja lähetä se meille. Palvelemme mielellämme kaikissa lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin liittyvissä kysymyksissä. Valitse, miten tavoitamme Sinut parhaiten, niin asiantuntijamme ottaa Sinuun yhteyttä viimeistään seuraavana arkipäivänä. 


 Sähköpostitse
 Puhelimitse