ATS–Ammattityökalut Oy:n uudessa hallissa panostetaan huippuluokan työskentelyolosuhteisiin

Atex-työvaatteita valmistava ATS–Ammattityökalut Oy on vuonna 1992 perustettu perheyritys, joka on erikoistunut työvaatteiden valmistukseen, maahantuontiin ja tukkumyyntiin. Lisäksi yritys myy yrityksille ja yhteisöille turvakenkiä, suojaimia, ammattityökaluja, vapaa-ajan vaatetusta sekä kertakäyttöhaalareita.

ATS–Ammattityökalut Oy rakensi Porvooseen vuonna 2019 uuden hallin toimisto- ja logistiikkatiloja varten. Rakennuksen lämmönlähteenä on maalämpö. Tiloihin valittiin Itulan paneelituotteet erityisesti niiden energiatehokkuuden sekä sisäilman tasaisuuden ja puhtauden perusteella. Kahden vuoden käyttökokemuksella järjestelmävalinnalla tavoiteltujen hyötyjen voidaan todeta toteutuneen erinomaisesti. 

Toimitusjohtaja Jari Toivonen kertoo lämmitysjärjestelmän valinnan tavoitteena olleen luoda tilaan hyvät konttorimaiset työskentelyolosuhteet, jotta tiloissa voi työskennellä halutessaan vaikka t-paidassa. 8,5 metriä korkeaan halliin suunniteltiin alkuvaiheessa eri lämpöisiä lohkoja (viileä, keskilämmin, lämmin), mutta ItuString+ -järjestelmän myötä tästä suunnitelmasta voitiin luopua ja nyt koko hallissa on tasainen 18-21 asteen lämpötila, alemmassa kerroksessa 18-20 °C ja kolme metriä korkeammalla sijaitsevassa toisessa kerroksessa 20-21 °C.

Hallien ItuString.png
Uudessa 8,5 metriä korkeassa hallissa lämpötila pysyy halutuissa lukemissa molemmissa kerroksissa.
 

Toivonen kertoo uuteen halliin asennetun kattosäteilyjärjestelmän ratkaisseen aiemmissa tiloissa ilmenneitä työskentelyolosuhteisiin liittyviä haasteita.

- Meillä on nyt tässä uudessa hallissa 8,5 metriä korkeutta. Vanhassa hallissa oli korkeutta 7 metriä, ja ylhäällä lämpötila oli 45°C ja alhaalla 18-20°C. Nyt tilanne on se, että alhaalla on 18-20°C ja ylhäällä 20-21°C. Elikkä lämmönvaihtelu tilassa on vähäistä. Vanhassa hallissa ylös noussut kuuma ilmamassa teki varaston 2. kerroksessa työskentelyn tukalaksi. Tämä probleema on meiltä poistunut, Toivonen kuvailee. 

Kuvassa vasemmalla ATS - Ammattityökalut Oy:n toimitusjohtaja Jari Toivonen ja Jussi Kuusela, Itulan avainasiakaspäällikkö.
ATS–Ammattityökalut Oy:n toimitusjohtaja Jari Toivonen ja Itula Oy:n avainasiakaspäällikkö Jussi Kuusela kuvauspäivän tiimellyksessä. Jussin suosittelemat Itulan paneelijärjestelmät ovat ratkaisseet useamman aiemmin hankaluutta tuottaneen ongelman hallin sisäilmaolosuhteissa.
 

Kotimaassa valmistetun ItuString+ -kattosäteilijän keskeisimpiä sisäolosuhteisiin vaikuttavia etuja ovat miellyttävän tasainen lämpötila, pölyttömyys, vedottomuus ja äänettömyys. Ilman puhaltimia toimiva kattosäteilyjärjestelmä ei aiheuta ilman liikettä, minkä ansiosta vetoa ei synny eivätkä pöly ja muut epäpuhtaudet leviä ilman mukana.  Toivosen mukaan järjestelmän hygieenisyydellä on keskeinen merkitys myös heidän liiketoiminnalleen. Aiemmassa hallissa lämpöä jouduttiin pudottamaan alas ilmaa kierrättävillä propelleilla, jotka samalla levittivät pölyä ympäriinsä. Uudessa hallissa myös pölyongelma on kadonnut. 

- Yksi tärkeä asia on pöly. Meillä tulee kuitenkin tekstiilien käsittelystä, trukilla ajamisesta ja tekstiilipainosta pölyä. Kun ennen 5 metrin korkeudessa sijainneet tavarat olivat pölyiset päältä, niin nyt meillä 7 metrin korkeudessa ei ole yhtään pölyä. Eli pölyn liikkuminen hallissa on kokonaan hävinnyt. Ilma on paljon puhtaampaa, Toivonen kertoo. 

Kuvassa Atex-työvaatteiden käsittelypiste
ATEX WORKWEAR on ATS-Ammattityökalut Oy:n oma tuotemerkki, jonka alta löytyy monipuolinen työ- ja suojavaatemallisto eri alojen ammattilaisen tarpeisiin ympäri vuoden.
 

 Ensiluokkaisten työskentelyolosuhteiden lisäksi Toivonen on positiivisesti yllättynyt uuden kiinteistön matalasta energiankulutuksesta. 

- Tosi tärkeä asia on, että hallin lämmityskustannukset ovat pudonneet dramaattisesti, ne ovat melkein 50 % pienemmät kuin vanhassa hallissa, vaikka vanha halli oli puolet pienempi. Tässä uudessa isossa 1600 m²:n hallissa ylläpitokustannukset ovat peräti puolet pienemmät kuin 800 m²:n vanhassa hallissa, Toivonen toteaa. 

Pitkäikäinen ja huoltovapaa ItuString+ -järjestelmä on vaivaton ja elinkaarikustannuksiltaan edullinen lämmitysratkaisu. Toivosen mukaan järjestelmä on ollut huoleton käyttää, sillä käyttöönottovaiheen jälkeen sen toimintaan ei ole tarvinnut puuttua. Jokaisessa huoneessa on oma termostaatti, jonka avulla käyttäjä voi säätää huoneen lämpötilan haluamalleen tasolle.

Kuvassa neuvottelutilan alakattoratkaisu
Neuvotteluhuoneessa on rauhallinen ja valoisa ilme kiitos yhtenäisen alakaton.
 

Toimistotilojen lämmitys ja jäähdytys on toteutettu alakattoon integroiduilla ItuGraf-lämmitys- ja jäähdytyspaneeleilla. ItuGraf Model A sulautuu lähes huomaamattomasti A-mallin alakattoihin. Toimistotiloissa on Inlook Oy:n rakentama alakatto, johon on integroitu valaistus, ilmastointi ja ItuGraf-paneelit. Toivonen pitää toisaalta näyttävää mutta toisaalta huomaamatonta ratkaisua erittäin onnistuneena. 

- Kattohan on todella siistin näköinen. Kaikki tekniikka on samassa: tavallinen katto, valot, ilmastointi ja lämmitys, Toivonen kertoo. 

Kuvassa toimistotilojen alakattoratkaisu
Toimistotilojen alakatossa yhdistyvät alakattolevyt, valaistus, lämmitys ja jäähdytys sekä ilmastointi.