Kuopion taidelukio Lumit

Kuopion taidelukiossa Lumitissa opetetaan noin 560 oppilaalle musiikkia, tanssia ja ilmaisutaitoa. Lisäksi tiloissa toimii Kuopion aikuislukio. Koulu aloitti uusissa tiloissa elokuussa 2022, kun upea koulurakennus valmistui keskeiselle paikalle Kuopion Musiikkikeskuksen viereen. 

 

Päätös Lumitin uudisrakennuksesta tehtiin vuonna 2016. Seuraavana vuonna sen arkkitehtuurikilpailun voitti Lukkaroinen Arkkitehdit Oy yhdessä VSU maisema-arkkitehdit Oy:n kanssa. Suunnitteluryhmän LVISA-osuudesta vastasi Granlund Kuopio ja rakennesuunnittelijana oli Sweco Rakennetekniikka. Noin 9500 bruttokerrosneliömetrin rakennuksen rakentaminen alkoin lokakuussa 2020 ja rakennus valmistui kesäkuussa 2022. Pääurakoitsijana toimi NCC.

 

Itula toimitti ja Kuopion LVI-Talo asensi Lumit:iin ItuGraf paneelit lämmitykseen ja jäähdytykseen. Toimitusjohtaja Jarno Holopainen Kuopion LVI-Talosta toteaa, että kohde oli erittäin vaativa erilaisten akustiikka-alakattojen ja värimaailman yhdistelemisen takia. Paneelitoimituksessa kaikki onnistui hyvin Itulan vahvalla tuella. 

 

Kuopion taidelukio Lumit on myös osana Kuopion kaupungin energiatehokkuustavotteita. Rakennuksessa on paljon akustisesti vaativia tiloja. Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän pitää olla äänetön ja se ei saa aiheuttaa vedon tunnetta. Nopeasi tarpeen mukaan säätyvä Itulan ItuGraf-paneelilämmitys- ja jäähdytysratkaisu oli tärkeö osa onnistunutta sisäilmaston toteutusta, kertoo Lumitin LVISA-järjestelmistä vastanneen Granlund Kuopion suunnittelujohtaja Petri Korhonen.

Kuopion taidelukio Lumitin aulassa on komea vuonna 2022 valmistunut Hanna Vihriälän Sydän teos. ItuGraf paneelit sulautuvat alakaton väri- ja muotokieleen erinomaisesti estäen samalla korkeiden maisemaikkunoiden vedon talviaikaan.

 Äänitysstudioiden akustiikka-alakattoihin upotetut perforoidut ItuGraf paneelit luovat sopivat lämpöolosuhteet ja ovat myös osa huoneen akustista toteutusta. ItuGraf paneelit saa sävytettynä alakaton värimaailmaan.

 Luokkahuoneiden t-lista alakattoa vasten kevyesti lepäävät ItuGraf paneelit kannakoidaan omilla korkeuden hienosäädöllä varustetuilla Itulan vaijerikannakkeilla.

 Liikuntasalin lämmitys ja jäähdytys hoidetaan LUMIT:ssa myös mustaksi sävytetyillä ja vapaasti katosta ripustetuilla ItuGraf paneeleilla.

Balettisalissa säteilylämmitys toimii mainiosti ItuGraf paneeleilla vaikka katto onkin korkealla. Täällä sävytetyt paneelit ovat osa akustiikka-alakattoa. 

 LUMIT:n auditorion kattoikkunoiden veto on ehkäisty lähes huomaamattomilla ItuGraf paneeleilla.

Maisemaikkunat pääsevät oikeuksiinsa, kun lämmitys- ja jäähdytys on hoidettu katossa olevilla Itulan säteilypaneeleilla. Ilmanvaihdon, valaistuksen, savun- ja liikeilmaisimien sekä muun talotekniikan integrointi alakattoon onnistuu hyvin ItuGraf paneeleiden kanssa. Tarvittaessa talotekniikka voidaan myös osittain integroida ItuGraf-paneeleihin, kun se tehdään tehdasasennettuna mm. vaadittujen reititysten osalta.