Bostadsrättsföreningen Aleksanterinranta

Beskrivning av projektet: Bostadsrättsföreningen Aleksanterinranta

ItuGraf-paneler står för uppvärmningen och kylningen i ett kvarter med lägenheter med ett fint läge i Borgå (Finland). Värme- och kylpanelerna har placerats i taket och enligt Kalle Rentto på Finnish Home Constructions, som stod för tillsynen på byggarbetsplatsen, ger panelerna de boende bättre bekvämlighet och förbättrar platsanvändningen i lägenheterna.

Aleksanterinranta, en bostadsrättsförening, välkomnade de första boende under vintern 2018. Kalle Rentto, som ansvarade för byggnationen för Finnish Home Constructions, säger att högkvalitativt material är viktigare än någonsin i den här byggnaden som har ett fint läge vid åstranden i Borgå.

- Kvalitet är självklart viktigt på alla våra byggen, men här använde vi dyrare material som standard, inklusive köksbänkar i massiv sten och parkettgolv i två lager istället för de traditionella golven med tre lager. Som vanligt i våra projekt fick de boende välja mellan flera olika material och välja hur väggarna skulle placeras, säger Rentto.

DSC00398 (3).jpg

ItuGraf-panelerna för uppvärmning och kylning från Itula Oy Ltd. ger fastigheten mervärde. De 46 lägenheterna i Aleksanterinranta, som färdigställdes först, och de 86 lägenheterna i Aleksanterinhovi som byggdes senare är utrustade med ItuGraf-paneler som garanterar behaglig jämn värme och kyla utan drag. Systemet gör det möjligt för de boende att reglera värmen och kylan i varje rum.

- Vi vill tillverka produkter av bättre kvalitet och ge våra kunder ny teknik. Panelerna ökar komforten och nyttjandet av ytan i lägenheterna, förklarar Rentto.

As Oy Porvoon Aleksanterinranta DSC00387.jpg
Energibesparingar och mer effektiv användning av utrymmen

Energiförordningar har gjort det nödvändigt att sänka rörens temperatur. Detta innebär att radiatorer behöver en större värmeyta, vilket har lett till att traditionella radiatorer har blivit större. Enligt Rentto var det detta som låg till grund för beslutet att köpa ItuGraf-paneler.

- Traditionella radiatorer har blivit så stora att de ofta tar upp stora ytor i rummet. Vi har valt paneler som kan placeras i taket, och ytorna kan därför användas mer effektivt, förklarar Rentto.

- Systemet är kostnadseffektivt och högkvalitativt, men den största fördelen är energieffektiviteten, fortsätter Rentto.

As Oy Porvoon Aleksanterinranta DSC00377.jpg
De boendes upplevelser avgjorde saken

Totalt installerades ungefär 500 paneler i fastigheterna som byggdes i Borgå. Innan beslutet avseende uppvärmningslösningen togs besökte Finnish Home Constructions ett kvarter med lägenheter i Nyslott där Itulas värme- och kylpaneler har installerats.

Vi frågade de boende vad de tyckte om panelerna och de sade att de var väldigt nöjda med systemet. Vi hörde inget negativt om panelerna, så dessa användarupplevelser avgjorde frågan om panelerna. Vi gick igenom allt med Itula under ett flertal samtal och vi etablerade en relation som bygger på tillit, säger Rentto.

ItuGraf asennus pintakannakkeella.jpg

ItuGraf-panelerna finns i alla RAL-färger med slät eller perforerad yta, allt utifrån vad kunden vill ha.

För den här byggnaden valde vi vita paneler med alla rör på baksidan. Det innebär att det inte finns några synliga rör, säger Rentto.

Itula gav oss den hjälp och det stöd vi behövde

Då detta var Finnish Home Constructions första projekt där ItuGraf-paneler användes var Rentto särskilt tacksam för all hjälp han fick från Itula.

 - Konstruktörer från båda företagen gick igenom de tekniska detaljerna tillsammans och vi fick mycket hjälp av Itula, från utformningen till genomförandet på byggnadsplatsen. Eftersom våra konstruktörer inte hade någon tidigare erfarenhet av dessa paneler var det viktigt att ha Itulas experter på plats som kunde hålla ett öga på allt, säger Rentto.