Villa Akselin

Projektin kuvaus: Villa Akselin, Jyväskylä

Jyväskylän asuntomessuille kesäksi 2014 rakentuneen Akselinien perheen omakotitalon lämmitys- ja jäähdytys on toteutettu ItuGraf -grafiittipaneeleilla. Kylpyhuoneissa on lattialämmitys, jonka säätö toimii Oventrop Unibox-säätimillä.

Talo on kytketty kaukolämpöön, ja siellä on myös aurinkokeräimet. Jäähdytysenergia otetaan maahan upotetuista Uponor-energiahäkeistä. Jäähdytys jaetaan asuintiloihin ItuGraf-paneelien kautta. Näin saadaan aikaan energiatehokas, miellyttävä ja huoltovapaa lämmitys sekä jäähdytys samojen paneelien kautta. 

Energiakolmio Oy:n liiketoiminnanjohtaja Jukka Akselin alaisineen optimoi päivittäin asiakkaidensa energiataloutta, mikä edellyttää myös tekniikan syvällistä ymmärrystä. Työssään hän oli jo aiemmin perehtynyt eri energiamuotojen sekä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien ominaisuuksiin perusteellisesti. Kun tuli ajankohtaiseksi rakennuttaa oma koti Jyväskylän asuntomessualueelle, valintaa ohjasi omassa työssä vuosien mittaan hankittu syvällinen näkemys.

Valitsin jäähdytysjärjestelmäksi ilmaisenergiaan perustuvan maajäähdytyksen. Maajäähdytys paneelien kautta on toiminut juuri niin hyvin kuin olen odottanutkin. Aina, kun jäähdytystä tarvitaan, on käytettävissä tasaisen miellyttävä, täysin vedoton ja äänetön järjestelmä. Lämmitysmuotona meillä on kaukolämpö ja aurinkopaneelit, joiden kanssa Itulan paneelilämmitys sopi myös hyvin yhteen, Jukka Akselin kertoo.