Omasairaala Helsinki

Projektin kuvaus: Omasairaala Helsinki (nykyinen Pohjola Sairaala)

Korkeat hygieniavaatimukset täyttävä kotimainen ItuGraf-kattolämmitys- ja -jäähdytysjärjestelmä sopii erittäin hyvin myös sairaalaolosuhteisiin. Helsingin Omasairaala on tällä hetkellä suurin toteuttamistamme sairaalakohteista.

Omasairaalan rakennuttajana ja talotekniikkavalvojana toimi TATE-RAP Oy, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä noin kymmenen vuoden ajan. Kohteina on ollut sekä hotelleja että toimistorakennuksia, joihin olemme toimittaneet ItuGraf-järjestelmien lisäksi myös valikoimassamme olevia säätöventtiilejä.

Pitkäaikainen yhteistyö on sujunut erittäin hyvin ja luottamus on molemminpuolista. Tärkeäksi tekijäksi yhteistyön sujuvuuden kannalta TATE-RAPin omistaja talotekniikkavalvoja Heikki Riihimäki nostaa luottamuksen. Tämän luottamuksen taustalla on Itulan toimintavarmuus: olemme toimittaneet kaiken sopimuksen ja aikataulutuksen mukaan – Heikin sanoin: “Puhelinsoitto vain, niin lisää tavaraa tulee sovitussa aikataulussa”. TATE-RAPille on myös tärkeää, että Itula on kotimainen toimija, joka pystyy itse valmistamaan ja räätälöimään tuotteitaan rakennuskohteen vaatimusten mukaan. Yksi kaikkein tärkeimmistä tekijöistä on itulalaisten ammattitaito

 - Itulalaisten ammattitaito on yksi tärkeimmistä kriteereistä pitkäaikaiseen yhteistyöhön. Ammattilaisten kanssa on helppo keskustella ja heiltä saa juuri oikeita vastauksia, Heikki Riihimäki kertoo.     

ItuGrafilla tarkka lämpötilan säätö, jopa vuodekohtaisesti

ItuGraf-järjestelmä on kerännyt positiivista palautetta Omasairaalan henkilökunnalta, lääkäreiltä ja hammashoitajilta. ItuGraf tarjoaa sekä lämmityksen että jäähdytyksen samalla järjestelmällä. Sairaalakohteissa miellyttävien olosuhteiden ja lämpötilan säädettävyyden merkitys korostuvat. Esimerkiksi leikkauksen jälkeen ihmiset kokevat hyvin eri tavoin lämmön ja moni saattaa palella hyvinkin voimakkaasti. ItuGraf tarjoaa tällaiseen tilanteeseen hyvän ratkaisun, sillä järjestelmällä voidaan säätää lämpötiloja heräämisosastolla vuodekohtaisesti useita asteita. Tiukkojen lämpövyöhykkeiden määrittäminen on mahdollista, koska jokaisella kattopaneeliryhmällä on oma, tiettyä aluetta hoitava termostaattinsa. Säätäminen tapahtuu kunkin vuoteen päässä sijaitsevalla säätölaitteella, joka toimii +/- -asetuksella. Käyttö on helppoa niin henkilökunnalle kuin potilaillekin.

Hygieenisyys, pölyttömyys ja vedottomuus avainasemassa

Sairaalaolosuhteissa kaikki mahdolliset häiriötekijät tulee minimoida, jotta potilaat voivat keskittyä tärkeimpään eli kuntoutumiseen. ItuGraf täyttää sairaalaolosuhteiden tarkat vaatimukset. Se tarjoaa tilojen lämmitykseen ja jäähdytykseen pölyttömän, vedottoman ja äänettömän ratkaisun. Paneelijärjestelmä kuluttaa myös selkeästi vähemmän energiaa kuin perinteiset lämmitys- ja viilennysmenetelmät, sillä se seuraa nopeasti ulkoisia ja sisäisiä lämpötilan muutoksia. Näin ollen ItuGraf-järjestelmä on myös energiatehokas – ylläpitokustannukset voivat olla jopa 30 % matalammat. ItuGraf-järjestelmässä ei ole erillisiä puhdistettavia suodattimia, joten järjestelmää ei tarvitse huoltaa juuri lainkaan.

Sairaaloissa yleisesti käytetyt perinteiset lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät eivät täytä nykyisiä, tiukentuneita hygieniavaatimuksia. Esimerkiksi perinteisissä lämmittävissä seinäpattereissa pölyä pääsee kertymään laitteiden pinnalle, joten niitä pitää siivota usein hygieenisyyden säilyttämiseksi. Yleisesti käytetyt perinteiset viilennystavat, kuten puhallinkovektorit taas liikuttavat tarpeettomasti ilmaa ja sitä kautta myös pölyä ja ilman epäpuhtauksia. Puhallinkonvektoriin saattaa myös kertyä hometta ja bakteereja, mikäli siinä oleva kondenssiveden poistoputki tukkeutuu.