Kostia Areena sportcenter, Pälkäne

Beskrivning av projektet: Kostia Areena sportcenter, Pälkäne

Kostia Areena slutfördes hösten 2018 på en central plats invid riksväg 12. Genom att bygga ett motionscenter som kostade över 6 miljoner euro har Pälkäne kommun satsat betydligt på att stödja motion och idrott.  Kostia Areena som har uppförts mitt i byn är ett utmärkt exempel på en idrottsanläggning med låg tröskel. Den uppmuntrar särskilt barn och unga som deltar i skolidrott och idrottsföreningar samt lockar dem som är mindre aktiva att prova på olika grenar.

Motionscentret valdes till Årets idrottsanläggning 2019 och det är en utmärkt anläggning särskilt för bollsporter. Den moderna anläggningen har två bollplaner med läktare. På den ena planen spelar man innebandy, futsal, tennis och badminton, medan den andra planen har en basket- och volleybollplan i full storlek. Mellan salarna finns ett gym i två våningar.

Kostia Areena värms upp med en kombination av Itulas taksystem för strålningsvärme och golvvärme. På så sätt har vi kunnat planera det bästa möjliga värmefördelningssättet för varje del av anläggningen och lokalens individuella behov har beaktats. Slutresultatet är en fastighet som är energieffektiv och har ypperliga inomhusförhållanden.

Taksystem för strålningsvärme på Kostia Areena
Det takmonterade värmesystemet håller en behaglig konstant temperatur effektivt och diskret.
 

Salarna värms upp med Itulas finska taksystem för strålningsvärme som kommer till sin rätt särskilt i höga utrymmen. Systemet tar inte heller illa upp för flygande bollar. Takpanelerna kan förses med bollskydd om det behövs. Då rullar bollarna tillbaka till spelaren och lämnar inte kvar ovanpå panelen.

För entréhallarna och korridorerna samt gymmet har vi valt ett taksystem av annan typ. Detta system används särskilt i kontors- och bostadsbyggnader. De eleganta gråmålade ItuGraf-panelerna smälter samman med undertaket på ett nästan obemärkt sätt. ItuGraf-panelen kan anpassas till kundens önskemål på många olika sätt. Kunden kan välja panelens storlek och färg men även till exempel önskad undertaksmodell och belysningen som ska integreras i panelen.    

Våtutrymmena värms upp med golvvärmesystemet ItuFloor. Tack vare ItuFloor känns golvet behagligt mot bar hud och tvättrummen torkar snabbt.

 Värmepaneler i gymmet
Med sin utmärkta omvandlingsbarhet integreras ItuGraf sömlöst i undertaket.
 

Genom att värma upp Kostia Areena med finska högklassiga taksystem för strålningsvärme säkerställer man att uppvärmningen har genomförts på ett energieffektivt sätt och att temperaturen i lokalerna alltid är jämn. En av de största fördelarna med taksystemet för strålningsvärme är att det reagerar snabbt på temperaturförändringar. Takpanelerna regleras med Oventrops Cocon QTZ-reglerventiler av hög kvalitet, som gör att systemet fungerar jämnt i alla uppvärmningssituationer.  Takpanelerna reagerar på några minuter om den inre eller yttre belastningen förändras (till exempel solsken). Med tanke på inomhusförhållandena är det viktigt att uppvärmningen som genomförts med taksystemet med strålningsvärme inte påverkar luftflödet. Detta betyder att det inte uppstår drag och att damm och andra orenheter inte sprids med luften.

Enligt Pälkäne kommuns motions- och fritidssekreterare Petri Ketola har Itulas system fungerar som planerat.

 - Användaren märker inte värmesystemet. Det är ett bevis för att systemet har fungerat på ändamålsenligt sätt och att inomhusförhållandena är goda, konstaterar Ketola.

ItuGraf värmepaneler i lobbyn på Kostia Areena
Värmesystemet i Kostia Areena är resultatet av en exakt design som tar hänsyn till lokalens individuella egenskaper och behov.
 
Vill du höra mer?

Itulas taksystem med strålningsvärme är underhållsfria och långlivade system som minskar fastighetens energiförbrukning betydligt och skapar goda inomhusförhållanden i olika slags byggnader, allt från idrottshallar till bostadshus. Vi berättar gärna mer om vår plan för den bästa värme- och kylningslösningen i din lokal.

Kontakta oss per telefon +358 20 743 5500 eller e-post myynti sales [at] itula.fi.